10 λόγοι για μια μητέρα να γεννήσει στο σπίτι

"Προκειμένου τα ανθρώπινα όντα, ειδικά τα μωρά, να επιτύχουν τη βέλτιστη φυσική, διανοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, απαιτείται τέτοιου τύπου εμπειρία, στην οποία προσαρμόστηκε το είδος μας κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διαδικασίας της εξέλιξής μας". (J.Liedloff"The continuum concept" )

1- Είστε άνετες στο χώρο σας. Αντί να μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού (που μπορεί να αναστατώσει το ρυθμό του τοκετού σας), είστε ελεύθερες να κάνετε ότι θέλετε στο σπίτι σας. Δε χρειάζεται να υποβληθείτε σε διαδικασίες, πρωτόκολλα ή ρουτίνες, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας. Μπορείτε επίσης να έχετε κοντά σας όποιον και όσους αγαπημένους επιθυμείτε.

2- Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ότι τραβάει η καρδιά σας. Για τη διαστολή και επέκταση των ιστών έτσι ώστε να επιτρέψουν στο μωρό σας να περάσει, χρειάζονται άφθονα υγρά. Είναι πολύ καλή πρακτική να καταναλώνετε νερό, πρόσθετα ειδικά τσάγια τοκετού ή παγάκια κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης το σώμα σας χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια και μπορεί να πρέπει να φάτε κάτι θρεπτικό για να ανανεώσετε. Στο νοσοκομείο δε σας επιτρέπεται να ανταποκριθείτε σε αυτές τις βασικές ανάγκες του σώματός σας.

3- Καμία παρέμβαση στη φυσική διαδικασία του τοκετού. Πάντα ο τοκετός στο σπίτι ξεκινά αυθόρμητα όταν το μωρό είναι ώριμο και έτοιμο να γεννηθεί. Δε θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τη δυσχέρεια της σύνδεσης σε έναν όρο ή σε καρδιότοκογράφο ούτε για τις επανειλημμένες επώδυνες κολπικές εξετάσεις. Κανείς δεν μπορεί να σας βάλει ωκυτοκίνη για να προχωρήσει ο τοκετός πιο γρήγορα, κάνοντας έτσι τις συστολές πιο έντονες και δημιουργώντας μεγάλο άγχος στο μωρό. Κανείς δε θα σπάσει τα νερά σας με τον ίδιο σκοπό. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη στο σπιτικό τοκετό και όλοι οι παρευρισκόμενοι σέβονται το γεγονός ότι το μωρό σας θα γεννηθεί στην ώρα του, με το δικό του μοναδικό του τρόπο.

4- Μπορείτε να γεννήσετε σε όποια θέση επιθυμείτε. Δεν περιορίζεστε στο κρεβάτι σε μια θέση ημι-καθίσματος ή ανάσκελα, στάσεις οι οποίες εμποδίζουν την εξέλιξη του τοκετού. Στο σπίτι μπορείτε να περπατήσετε, να χορέψετε, να ταλαντεύεστε σε μια μπάλα γυμναστικής ή να ακουμπήσετε στον τοίχο ή να πάτε στη δικιά σας τουαλέτα. Μπορείτε να γεννήσετε όρθια, σε μια πισίνα τοκετού, στα τέσσερα ή αγκαλιάζοντας το σύντροφό σας. Μπορείτε να βυθιστείτε στο σώμα σας, να αφεθείτε στο ρυθμό του τοκετού σας και να επιτρέψετε το φυσικό σας κοκτέιλ ορμονών και παυσίπονων να γλυκάνουν τη γέννα του μωρού σας.

5- Το μωρό σας γεννιέται στο δικό σας περιβάλλον, όχι σε κάποιο άλλο γεμάτο μικρόβια. Τα νοσοκομεία φτιάχτηκαν για άρρωστους ανθρώπους και είναι γεμάτα ανθεκτικά μικρόβια. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα νεογνά και τις μητέρες τους να μολυνθούν και να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε νοσοκομείο ή να πάρουν αντιβιοτικά προληπτικά για να το αποτρέψουν. Στο σπίτι, περιβάλλεστε από τα δικά σας μικρόβια, τα οποία σας είναι οικεία και δεν είναι απειλή σε σας ή το νεογέννητο σας.

6- Το μωρό σας γεννιέται με τον πιο τρυφερό τρόπο και με πολλή αγάπη. Με τη γέννηση στο σπίτι μπορείτε να προστατεύσετε το μωρό από εμβολιασμούς, διαγνωστικά τεστ και οποιαδήποτε άλλη τραυματική εξέταση τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά τη γέννησή του. Οι πρώτες εμπειρίες του θα είναι αυτές της τρυφερότητας, της αγάπης και του ζεστού καλωσορίσματος στην οικογένεια, οι οποίες θα μείνουν μαζί του για όλη του τη ζωή.

7-Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πότε να πάτε στο νοσοκομείο δεδομένου ότι η μαιευτική φροντίδα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έρχεται σε σας. Η συνεχόμενη προσωπική σας φροντίδα παρέχεται από την κατάλληλα εκπαιδευμένη και έμπειρη μαία, η οποία αξιολογεί την κατάσταση υγείας του μωρού και της μητέρας καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού και την μετά περίοδο. Η μαία και η νέα μητέρα γνωρίζονται καλά και έχουν δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας.